Wat eet je als er geen vers vlees of vis is? Als de enige groenten en fruit eigen zijn aan je eiland? Dan moet je iets gezonds, lekkers en een beetje avontuurlijks verzinnen. Als je bent zoals de tienduizenden Surinaamse immigranten die tussen de jaren 1920 en 1970 jaarlijks naar Nederland verhuisden, dan weet je precies wat dat betekent: lokale specialiteiten. Dit artikel gaat in op één zo'n voedingsmiddel, nee: vele! De reden is simpel: lokaal voedsel is geweldig voor je lichaam, portemonnee en ziel. Ze zijn niet alleen goedkoop, maar ook duurzaam (zo niet milieuvriendelijk). Lees verder om meer te weten te komen over lokaal voedsel en hoe het ons van binnenuit beïnvloedt.
Wat is lokaal voedsel?
Een stuk voedsel dat afkomstig is uit precies hetzelfde gebied waar het wordt verbouwd. Bijvoorbeeld, lokale aardbeien uit Frankrijk komen uit dezelfde streek als de aardbeien uit Duitsland. Al het voedsel dat in Frankrijk groeit, maar niet in Duitsland, is lokaal in Frankrijk.
Maar niet alle voedingsmiddelen die in hetzelfde gebied groeien zijn lokaal. Zo worden avocado's in de tropen geteeld, maar ze komen uit Midden-Amerika en zijn dus niet lokaal in dat tropische gebied.
Lokaal voedsel is alles wat in het gebied groeit. Het is meestal het resultaat van een relatie tussen een persoon en de grond, een relatie die bestaat door lange tijd en inspanning. Temeer omdat dit voedsel niet eens industrieel wordt geproduceerd, maar met de hand wordt geoogst op precies dezelfde manier als waarop het is verbouwd.
De voordelen van lokaal eten
- Voldoet aan je dagelijkse consumptie van fruit en groenten – gezond en goedkoop!
- Bespaart geld – minder duur dan geïmporteerd voedsel
- Heeft een betere smaak – je weet precies waar het vandaan komt
Waarom zijn Surinaamse specialiteiten zo gezond?
Door het hoge lokale gehalte zijn lokale specialiteiten rijk aan vitaminen en mineralen. Dit geldt vooral voor fruit en groenten die in het tropische klimaat van het Caribisch gebied worden geteeld, zoals de banaan en de weegbree. Wil je surinaams eten een keer proberen bestel dan bij deze surinaamse toko online.
Dit maakt deze voedingsmiddelen bijzonder goed voor mensen die deze voedingsstoffen niet regelmatig consumeren, zoals ouderen of mensen met gezondheidsproblemen. Het ijzer en magnesium in de weegbree zijn vooral goed voor mensen met diabetes en mensen bij wie een been of voet is geamputeerd.
Andere gezondheidsbevorderende factoren van lokale gerechten zijn het lage natriumgehalte, het lage vetgehalte en het ontbreken van conserveringsmiddelen, chemicaliën en additieven.
Slotwoorden
Lokaal eten is een van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid, je portemonnee en het milieu. En natuurlijk voor je smaakpapillen!